Sekreti i Klopp: goditjet standarde të Liverpool orientohen nga inteligjenca artificiale

Jemi në vitet e inteligjencës artificiale, kështu që nuk ka kuptim të habitemi nëse aplikacionet e saj fillojnë të shtrihen në një mënyrë konkrete (shembuj në këtë kuptim datojnë disa kohë më parë, veçanërisht në studimin e metodave të reja të stërvitjes ose lojtarëve të rinj për tu zbuluar) edhe në botën e futbollit. Ky është rasti i Liverpool dhe teknikut Jurgen Klopp, i cili prej disa kohësh ka adoptuar algoritmin TacticalAI për të ndihmuar lojtarët ofensivë të godasin më mirë goditjet standarde dhe ata mbrojtës të menaxhojnë më mirë ato të kundërshtarëve të tyre.

Nga ana tjetër, Klopp sigurisht nuk është i ri në përfshirjen e teknologjisë dhe shkencës në metodologjinë e tij të përditshme të punës. Gjatë përvojës së tij në Angli ai ka pasur shumë ndihmë me neuroshkencën për të ndihmuar përqendrimin e lojtarëve të tij. Pa harruar përdorimin e një algoritmi tjetër për të tentuar të parandalonte dëmtimet, duke kryer rotacionet e nevojshme në kohë.

Por le të kthehemi te këndoret dhe goditjet e lira. Siç shpjegon Il Foglio, algoritmi TacticalAI ka analizuar me kalimin e kohës (dhe vazhdon ta bëjë këtë, duke pasur parasysh se inteligjenca artificiale vazhdimisht ushqehet me të dhëna të reja për të përmirësuar rezultatet) mbi 7000 goditje standarde të vëzhguara në ndeshjet e Premier League në vitet e fundit, për të kuptuar se cila skemë sulmuese duhet të përdorur bazuar në pozicionimin e kundërshtarëve në zonë dhe cilat pozicione të mbahen nëse je duke u mbrojtur.

SI FUNKSIONON ALGORITMI?
Në bazë të analizave sasiore (duke e thjeshtuar: nëse në shumicën e rasteve një skemë sulmuese ka çuar në një goditje të rrezikshme ose një gol, ajo konsiderohet efektive; ose nëse shumicën e kohës një skemë mbrojtëse nuk i ka lejuar sulmuesit kundërshtarë të godasin rrjetën, konsiderohet po aq efektiv) dhe, më pas, në ato cilësore (stafi i Klopp vëzhgoi se si AI propozonte të sulmonte ose të mbrohej, duke gjetur konfirmimin për vlefshmërinë e zgjedhjes dhe, madje, duke gjetur se propozimet e TacticalAI janë mesatarisht 90% të mira), mjeti tregon se si është më e lehtë të kthesh një këndore në gol ose, bazuar në mënyrën se si kundërshtarët pozicionohen në zonë, si të vendosen më mirë lojtarët për të kapur topin.

Inteligjenca artificiale ndoshta po e afron edhe më shumë futbollin me videolojën. Megjithatë, për sa kohë që përdorimi i algoritmeve mbetet i kufizuar në situata të veçanta si goditjet e lira, ku topi fillon nga një pikë fikse dhe në thelb ka dy rezultate (përfundim i rrezikshëm/gol ose përfundim jo shumë i rrezikshëm/mbrojtje gjithëpërfshirëse), është normale që trajnerët, njerëz me mendje të hapur, të përdorin teknologjinë për të ndihmuar lojtarët dhe ekipet e tyre të arrijnë rezultate.

Play Video
Romani “Doktoresha” për nga përshkrimi i Shqipërisë në diktaturë përngjan shumë me Afganistanin e Khaled Hosseinin, përmes veprës “Gjuetari i balonave”: Si Afganistani nën sundimin e talebanëve … Mund ta gjeni në te gjitha libraritë Për porosi kontaktoni në numrin: 067 53 32 700
Scroll to Top