Përse Barbit ju ndalua transmetimi në disa shtete

Filmi Barbie është ndaluar si në Vietnam ashtu edhe në Filipine pasi imazhet e një harte botërore ndezën polemika ndërkombëtare. Filmi përfshin një skenë ku Barbie (e luajtur nga Margot Robbie) qëndron përballë një harte të botës shumëngjyrëshe dhe të vizatuar në mënyrë të vrazhdë. Harta përmban një vijë të ndërprerë nga ana e ‘Azis’ të vizatuar afërsisht, për të cilën disa kanë sugjeruar se përshkruan “vijën me nëntë viza”.

Linja me nëntë viza është një linjë e përdorur në hartat kineze për të sugjeruar kontrollin e tyre mbi një pjesë të Detit të Kinës Jugore, një zonë e kontestuar ashpër e Oqeanit Paqësor që pretendojnë Kina, Tajvani, Indonezia, Malajzia, Filipinet dhe Vietnami. Vitet e fundit, Republika Popullore e Kinës ka rritur zbatimin detar të Detit të Kinës Jugore, me anijet detare kineze që bllokojnë anijet e peshkimit nga shtetet e tjera pretenduese.

Warner Bros ka thënë në disa deklarata se harta është një “vizatim vizatimor si fëmijë” dhe nuk ka për qëllim të përshkruaj ndonjë prirje globale-politike. “Doodles përshkruajnë udhëtimin e sajuar të Barbie nga Toka e Barbie në ‘botën reale’. Nuk kishte për qëllim të bënte asnjë lloj deklarate,” thotë studio.

Romani “Doktoresha” për nga përshkrimi i Shqipërisë në diktaturë përngjan shumë me Afganistanin e Khaled Hosseinin, përmes veprës “Gjuetari i balonave”: Si Afganistani nën sundimin e talebanëve … Mund ta gjeni në te gjitha libraritë Për porosi kontaktoni në numrin: 067 53 32 700
Scroll to Top