Përdorimi i bombave me fosfor të bardhë nga Izraeli në sulmet në Gaza ngre shqetësime serioze

Përdorimi i bombave me fosfor të bardhë nga Izraeli në sulmet e tij në Gaza ka ngritur shqetësime serioze për ndikimin tek civilët dhe shkeljen e ligjeve ndërkombëtare. Fosfori i bardhë është një substancë e rrezikshme dhe mund të ketë efekte shkatërruese kur thithet ose është në kontakt të drejtpërdrejtë me lëkurën.

Amnesty International ka mbledhur prova bindëse që konfirmojnë përdorimin e predhave të artilerisë me fosfor të bardhë nga Izraeli në Gaza. Substanca është e njohur për aftësinë e saj për të krijuar pika acidi gjatë djegies, duke paraqitur një kërcënim të rëndësishëm për shëndetin e njeriut.

Lektorja e Departamentit të Inxhinierisë së Mjedisit të Universitetit Hacettepe Prof. Dr. Ayşe Müge Andaç e përshkruan bombën me fosfor të bardhë si një armë të rrezikshme që vazhdon të digjet për sa kohë që ekspozohet ndaj oksigjenit. Mund të prekë njerëzit përmes thithjes, duke shkaktuar dëmtime në mushkëri dhe lëkurë kur janë në kontakt.

Fosfori i bardhë mund të përdoret në aktivitete ushtarake për krijimin e reve të mjegullës, përcaktimin e vendndodhjes dhe konfuzionin e objektivit kur përdoret në sasi të vogla dhe larg zonave të populluara. Megjithatë, përdorimi i tij në zona të banuara, veçanërisht kur i bashkëngjitet municioneve ndezëse si raketa, raketa dhe mortaja, konsiderohet shkelje e ligjit ndërkombëtar.

Përdorimi i qëllimshëm i municioneve me fosfor të bardhë kundër civilëve është rreptësisht i ndaluar, siç është shënjestrimi i qëllimshëm i civilëve me armë ushtarake vdekjeprurëse, sipas ligjit ndërkombëtar. Provimi nëse fosfori i bardhë është vendosur qëllimisht në zonat civile mund të jetë sfiduese, por nuk është e pamundur.

Në konfliktet e kaluara, të tilla si “Operation Cast Lead” në 2008-2009 dhe “Operation Protective Edge” në 2014, Izraeli u përball me akuza për përdorimin e municioneve me fosfor të bardhë në rajonet me popullsi të dendur të Gazës. Këto veprime rezultuan në dëme të mëdha në infrastrukturën e Gazës, objektet industriale dhe patën pasoja të tmerrshme për popullatën civile.

Romani “Doktoresha” për nga përshkrimi i Shqipërisë në diktaturë përngjan shumë me Afganistanin e Khaled Hosseinin, përmes veprës “Gjuetari i balonave”: Si Afganistani nën sundimin e talebanëve … Mund ta gjeni në te gjitha libraritë Për porosi kontaktoni në numrin: 067 53 32 700
Scroll to Top