OKB: 186,000 emigrantë dhe refugjatë kanë mbërritur në Evropë deri më tani këtë vit

Agjencia e OKB-së për refugjatët tha se rreth 186,000 emigrantë dhe refugjatë mbërritën në Evropën Jugore deri më tani këtë vit, shumica dërrmuese në Itali .

Midis janarit dhe 24 shtatorit, mbi 2,500 njerëz që kërkonin të kalonin Mesdheun u gjetën të vdekur ose janë ende të zhdukur, një rritje e konsiderueshme nga 1,680 personat që vdiqën ose u zhdukën gjatë së njëjtës periudhë në 2022, tha Ruven Menikdiwela, Komisionere e Lartë e OKB-së për Refugjatët.

UNHCR vlerëson se mbi 102,000 refugjatë dhe migrantë nga Tunizia, një rritje prej 260% nga viti i kaluar dhe mbi 45,000 nga Libia u përpoqën të kalonin Mesdheun qendror për në Evropë midis janarit dhe gushtit.

Rreth 31,000 njerëz u shpëtuan në det ose u kapën dhe u zbarkuan në Tunizi, ndërsa 10,600 u zbarkuan në Libi, tha Menikdiwela.

Shumica e migrantëve dhe refugjatëve që arritën në Evropën Jugore mbërritën në Itali, mbi 130,000, një rritje prej 83% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2022, tha ajo. Të tjerët zbarkuan në Greqi , Spanjë , Qipro dhe Maltë.

Menikdiwela tha në një takim të këshillit të thirrur nga Rusia për migracionin në Evropë se shkalla e lartë e largimit nga Tunizia “rezultojnë nga perceptimi i pasigurisë midis komuniteteve të refugjatëve, pas incidenteve të sulmeve me motive racore dhe gjuhës së urrejtjes, si dhe dëbimeve kolektive nga Libia dhe Algjeria. ”

UNHCR-ja përballet me kufizime në Libi, ku ka regjistruar 50,000 refugjatë dhe azilkërkues dhe “kushtet e mijëra refugjatëve dhe emigrantëve në objektet e paraburgimit zyrtar dhe jozyrtar…. mbetet një shqetësim i madh”, tha ajo.

Shifrat e UNHCR-së që ajo citoi ishin të ngjashme me ato të paraqitura nga Par Liljert, drejtor i zyrës së Zyrës Ndërkombëtare për Migracionin në Kombet e Bashkuara.

Ajo gjithashtu theksoi “kushtet e rënda me të cilat përballen emigrantët dhe refugjatët” që kërkojnë të kalojnë Mesdheun.

“Të dhënat e fundit të IOM-it tregojnë se nga janari deri në shtator 2023, më shumë se 187,000 individë kaluan Mesdheun në ndjekje të një të ardhmeje më të mirë dhe premtimit të sigurisë,” i tha Liljert këshillit. “Tragjikisht, gjatë së njëjtës periudhë, IOM regjistroi 2,778 vdekje me 2,093 prej tyre të ndodhura përgjatë rrugës tradhtare të Mesdheut qendror, që është më e rrezikshmja.

“Megjithatë, pavarësisht rreziqeve të qarta, në vitin 2023 ka pasur një rritje të mbërritjeve në Greqi përgjatë kësaj rruge me mbi 300%, ndërkohë që numri i mbërritjeve në Spanjë ka mbetur i qëndrueshëm, kryesisht përmes rrugës së Atlantikut për në Ishujt Kanarie në krahasim me shifrat e regjistruara në të njëjtën kohë vitin e kaluar”, tha ajo.

IOM gjithashtu dëshmoi një rritje të konsiderueshme të mbërritjeve në Itali, me 130,000 deri më tani këtë vit, krahasuar me rreth 70,000 në 2022.

Play Video
Romani “Doktoresha” për nga përshkrimi i Shqipërisë në diktaturë përngjan shumë me Afganistanin e Khaled Hosseinin, përmes veprës “Gjuetari i balonave”: Si Afganistani nën sundimin e talebanëve … Mund ta gjeni në te gjitha libraritë Për porosi kontaktoni në numrin: 067 53 32 700
Scroll to Top