Loja e re e shërbimeve inteligjente Serbe /Flamur Buçpapaj

Nga Flamur Buçpapaj

Në këto ditë të trazuara  lufte në Ukrahinë  Serbia po shfrytëzon rastin të hidhet në kundersulm për  të rimarr Kosovën  Dihet që ata janë mjeshtër të diplomacisë dhe mashrimit  shtëtërorë Po ç’farë po bëjnë sherbimet informative serbe Ato bashkë me presidentin Vuçiç po  krijojnë  një grup ,ose grupe pro perendimore  Të cilat janë shpërndarë në organizata jo qeveritare

Këta të ashtuquajtur aktivist pro perendimorë kritikojnë Rusinë dhe Kinën por jo Serbinë e Vuçiçin E përendimi me keq ardhëje ,nuk po kupton lojën e sherbimëve sekrete Serbe Pra po krijohet një levizje pro perendimore për të manipuluar perendimin naiv Qartë kjo një lojë e intelegjencës serbe

Vuçiç tashmë ka  krijuar  disa OJQ , dhe të rinj që flasin si pro perendimorë Mashtrimi është çelsi në sigurimin e doktrinës Ruse dhe Serbe  S’duhet harruar  fakti që Serbia nuk i ka vënë  sanksione Rusisë  Edhe po luan shumë bukur edhe me Evropën dhe Kinën Ajo në mënyrë teatrale dërgoi trupat në veri të Mitrovicës ,gati për të nderhyrë atje Edhe rrembeu tre policë shqiptar E nuk pati asnjë vëretje dhe sanksion  Edhe  marshimi I serbve  Në Graçanicë tregoi  lojën dhe ambicjen  e hapur Serbe për pushtim Vetëm sa kishte ndryshuar vëndin  Nga Gazimenstan përë në Graxçanicë Kreu I kishës ortodokse serbe Orikirje  tha

Që kur vimë këtu  E kuptojmë kush është populli Serb Dhe se Kosova është Jersualemi I tyre Këtu  tha ai  jemi në shtepinë tonë

Ç’farë nënkupton kjo Së pari Se ajo tokë  është Serbe dhe se vëndet e shenjta të tyrë janë në Kosovë Së dyti është thirrje e hapur për pushtim ,për te çliruar vëndet e tyre të origjinës  Dhe së treti  Ai tha hapur se shumë  shpejt ata do vinë atje me ushtri  E kjo  doli qartë nga prania e Danilo Vuçiç atje Po pse heshtë  përendimi dhe  gjithë bota e qytetëruar Kjo ndodh Nga loja me tre superfuqitë, që po bën presidenti Serb ,dhe sherbimet intelegjente serbe

Po si  po armatoset Serbia dhe përse !

Forcat Ajrore dhe Mbrojtja Ajrore Serbe kanë në përdorim operacional pajisjet e mëposhtme: 14 avionë luftarakë MiG-29 të prodhimit sovjetik (11 prej të cilëve janë modernizuar sipas standardit SM dhe të armatosur me raketa R-77), 12 avionë sulmues J-22 të prodhimit jugosllav. , 1 avion transporti An-26 i prodhimit sovjetik, 4 (dhe 4 të tjerë me porosi) helikopter sulmues rus Mi-35 (i armatosur me raketa Ataka), 13 helikopterë rusë Mi-17, 5 (dhe 10 të tjerë me porosi) gjermane H145M Helikopterë të shërbimeve, 6 dronë luftarakë kinezë CH-92, 4 bateri të sistemit raketor kinez të mbrojtjes ajrore me rreze të gjatë HQ-22, një bateri (dhe 2 të tjera me porosi) të sistemit rus të mbrojtjes ajrore me rreze të mesme veprimi Pantsir.

 

Në vitet e fundit Serbia ka nisur një program ambicioz të modernizimit dhe blerjes së pajisjeve. Sa herë që është e mundur, Ministria e Mbrojtjes së Serbisë favorizon produktet që prodhohen në Serbi si: transportuesit e blinduar të personelit Lazar, mjetet e blinduara të lehta të këmbësorisë Miloš, sistemet e artilerisë Nora B-52, avionët stërvitor Lasta 95. Prokurimi më i madh i pajisjeve të huaja kohët e fundit përfshinte: sistemin e raketave të mbrojtjes ajrore kineze HQ-22, helikopterët e shërbimeve Airbus H145M, helikopterët sulmues rusë Mi-35 si dhe blerje të ndryshme raketash (Mistral francez tokë-ajër për automjetet PASARS; ruse R-77 raketa BVR ajër-ajër për avionët Luftarakët MiG-29, raketa ajër-tokë Ataka për helikopterët sulmues Mi-35 dhe raketa të drejtuara antitank portative nga njeriu Kornet.

 

Në të ardhmen e afërt janë planifikuar gjithashtu blerje të rëndësishme të pajisjeve ushtarake: 2 avionë transporti Airbus C-295 (që do të dorëzohen deri në fund të vitit 2023), francez Thales me rreze të gjatë Ground Master 400, dhe me rreze të shkurtër Ground Master 200, sistemet e radarëve celularë të mbrojtjes ajrore (që do të dorëzohen në 2022 dhe 2023) dhe sistemet ruse të luftës elektronike me rreze të gjatë Krasukha dhe patrol me rreze të shkurtër veprimi. Së fundmi u njoftua edhe synimi për blerjen e 12 avionëve të rinj luftarakë francezë Rafale me qëllim zëvendësimin e MiG-29 i cili do të jetë në shërbim deri në fund të viteve 2020. Këto janë disa nga paisjet e tyre në ushtrinë e gatëshme për luftë, e shoqëruar me një ushtri të rregullt dhe të stërvitur mirë. Forca e tyre është 22.500 anëtarë aktivë: 4.200 oficerë, 6.500 nënofficerë, 8.200 ushtarë aktivë dhe 3.500 civilë në shërbim ushtarak vullnetar. Ndahet si më poshtë:

 

Shtabi i Përgjithshëm (duke përfshirë njësitë e bashkangjitura: Brigadat e Forcave Speciale, Gardën, Brigadën e Sinjalistikës, Logjistikën, etj.): 4,300

Komanda e Ushtrisë: 13,200

Komanda e Forcave Ajrore dhe Mbrojtjes Ajrore: 3,000

Komanda e Stërvitjes: 2,300

 

Në përputhje me marrëveshjet e bëra, Serbia do të marrë dhjetë avionë luftarakë MiG-29 dhe 30 tanke beteje T-72C, 30 automjete të blinduara BRDM, Mi-17 Helikopterë Mi-35, etj., duke e kthyer atë në superfuqi të Ballkanit.

 

Ne habitemi, por rrimë dhe shikojmë si bufa. Habitemi se si ka mundësi që Serbia luan kaq bukur në tre karrige dhe përfiton nga të gjithë. Si ka mundësi që ajo vetëm armatoset dhe askush nuk flet. Por ne, specialistët e shërbimeve inteligjente, ngrëjmë alarmin dhe arrin në përfundimin që shërbimet serbe janë shumë të zotët dhe po ia arrijnë me sukses mashtrimin e gjithkujt, duke dobësuar pozitat e Kosovës kudo. Kjo u vërtetua në kushtet kur Evropa i vuri Kosovës kurset, kur pamë që përendimi u lëkund në Kosovë dhe doli hapur kundër Kurtit dhe në mbrojtje të Serbisë. Në këto kohëra të trubullta kombëtare të tona, ç’farë duhet të bëjmë ne? Pavarsisht se aty është NATO dhe Bunstili. Pavarsisht se janë në gadishmëri 40 F-16 në Aviano, Itali, edhe 40 të tjerë F-35A që nisen njëkohësisht bashkë me Brigadën 82 të parashutistëve amerikanë, secila niset për luftë për dhjetë minuta. Gjithashtu, Brigada e parashutistëve italiane, që është në kuadër të NATO-s, Brigada e 5-të motorizuar nga Bari, etj. NATO është e aftë t’i bllokojë çdo gjë elektronike krejt Serbisë. Po ashtu, Brigada parashutiste amerikane është gatëshme të ndërhyjë nga ajri për njëzet minuta, etj. Gjithashtu, kjo është e vërtetë në një përballje me NATO-n, armata serbe nuk reziston për dy orë. Por ne, si komb, ç’farë masash kemi marrë? Sepse pamë që u lëkundën pozitat tona, Europa forcoi ato të Serbisë, dhe në të ardhmen mund të lëkundën përsëri. Cila është gadishmëria jonë? A duhet që ushtria shqiptare të jetë në gadishmëri dhe të transportohet në Kukës? A duhet ngritur me shpejtësi Divizioni i Kukësit, i Shkodrës dhe i Gjirokastrës? Ç’farë ushtrie dhe sa jemi në gjendje ne si komb të përballemi me Serbinë? Këto janë pyetje që duhet gjetur përgjigja shpejt. Apo të ngrëjmë edhe ne ushtri private dhe t’i përgjigjemi serbëve. Sepse në këto kushte lëkundjesh pozitash kombëtare, kemi një qeveri të papërgjegjëshme. Po shohim që nuk interesohet fare për fatet e vendit.” “Në e ardhmen e afërt, janë planifikuar gjithashtu blerje të rëndësishme të pajisjeve ushtarake: 2 avionë transporti Airbus C-295 (që do të dorëzohen deri në fund të vitit 2023), francez Thales me rreze të gjatë Ground Master 400, dhe me rreze të shkurtër Ground Master 200, sistemet e radarëve celularë të mbrojtjes ajrore (që do të dorëzohen në 2022 dhe 2023) dhe sistemet ruse të luftës elektronike me rreze të gjatë Krasukha dhe patrol me rreze të shkurtër veprimi. Së fundmi u njoftua edhe synimi për blerjen e 12 avionëve të rinj luftarakë francezë Rafale me qëllim zëvendësimin e MiG-29, i cili do të jetë në shërbim deri në fund të viteve 2020. Këto janë disa nga paisjet e tyre në ushtrinë e gatëshme për luftë, shoqëruar me një ushtri të rregullt dhe të stërvitur mirë. Forca e tyre gatëshme është 22,500 anëtarë aktivë: 4,200 oficerë, 6,500 nënoficerë, 8,200 ushtarë aktivë dhe 3,500 civilë në shërbim ushtarak vullnetar. Ndahet si më poshtë:

 

Shtabi i Përgjithshëm (duke përfshirë njësitë e bashkangjitura: Brigadat e Forcave Speciale, Gardën, Brigadën e Sinjalistikës, Logjistikën, etj.): 4,300

Komanda e Ushtrisë: 13,200

Komanda e Forcave Ajrore dhe Mbrojtjes Ajrore: 3,000

Komanda e Stërvitjes: 2,300

Në përputhje me marrëveshjet e bëra, Serbia do të marrë dhjetë avionë luftarakë MiG-29 dhe 30 tanke betejë T-72C, 30 automjete të blinduara BRDM, helikopterë Mi-17, helikopterë Mi-35, etj., duke e kthyer atë në superfuqi të Ballkanit.

 

Ne habitemi, porë dhe rrimë duke parë si bufa. E habitemi se si ka mundësi që Serbia luan kaq bukur në tre karrige dhe përfiton nga të gjithë. Si ka mundësi që ajo vetëm armatoset dhe askush nuk flet. Porë ne, specialistët e shërbimeve inteligjente, ngrëjmë alarmin dhe arrijmë në përfundimin që shërbimet serbe janë shumë të zotët dhe po ia arrijnë me sukses mashtrimin e gjithkujt duke dobësuar pozitat e Kosovës kudo. Kjo u vërtetua në kushtet që Evropa i vuri Kosovës, kur pamë që përendimi u lëkund në Kosovë dhe doli hapur kundër Kurtit në mbrojtje të Serbisë. Në këto kohëra të trubullta kombëtare tonat, ç’farë duhet të bëjmë ne? Pavarsisht se aty është NATO dhe Bounstilli.

 

Pavarsisht se janë në gadishmëri 40 F-16 në Aviano, Itali, edhe 40 F-35A që nisen njëkohësisht bashkë me Brigadën 82 të parashutistëve amerikanë, ecila niset për luftë për dhjetë minuta. Gjithashtu, brigada e parashutistëve italianë, që është në kuadër të NATO-s, Brigada e 5-të e motorizuar nga Bari, etj. NATO është e aftë ti bllokojë ç’do gjë elektronike krejt Serbisë. Po ashtu, Brigada parashutiste amerikane është gatëshme të ndërhyjë nga ajëri për njëzet minuta, etj. Gjithashtu, kjo është e vërtetë. Në një përballje me NATO-n, as dy orë nuk reziston armata serbe. Por ne, si komb, ç’farë masash kemi marrë? Sepse pamë që u lëkunden pozitat tona, Evropa i forcuan ato të Serbisë dhe në të ardhmen mund të lëkundën përsëri. Cila është gatishmëria jonë? A duhet që ushtria shqiptare të jetë në gadishmëri dhe të transportohet në Kukës? A duhet ngritur me shpejtësi Divizioni i Kukësit, i Shkodrës dhe i Gjirokastrës? Ç’farë ushtrie dhe sa jemi në gjëndje ne si komb të përballemi me Serbinë? Këto janë pyetje që duhet të gjejmë shpejt përgjigjen. Apo të ngrihemi ne, ushtri private, dhe t’i përgjigjemi serbëve? Sepse në këto kushte lëkundjesh pozitash kombëtare, kemi një qeveri të papërgjegjëshme. E po shohim që nuk interesohet fare për fatet e kombit të vet. Edhe rrinë duke bërë propagandë falce dhe mashtrime elektorale, me përfitime tenderash, etj. Porë kësaj qeverie ja gjëjmë përgjigjen brenda dy orësh. Por ne, si komb, ç’farë mësimesh nxjerrim? A jemi vonë për krijimin e ushtrisë kombëtare shqiptare? Nëse jo nga shteti, a duhet ta ngrejnë patriotët shqiptarë një ushtri të tillë? Ne s’mund të presim gjatë, Atdheu është përsëri në rrezik si në 1912-tën.

 

Ngritja e ushtrisë shqiptare, më të fortë dhe më të frikshme se ajo e socializmit, është detyrë kombëtare. Të gjithë jemi të gatshëm të paguajmë taksa për këtë ushtri, e të bashkuar, e në miqësi të përjetëshme me SHBA-në, do t’i dalim përballë.

Dialogue and agreements between Kosovo and Serbia, and the role of Albania in conflict resolution. Study written by Flamur Buçpapaj.

Dialogu dhe marrëveshjet midis Kosovës dhe Serbisë dhe roli i Shqiperisë në zgjidhjen e konfliktit/Studim shkruar nga Flamur Buçpapaj

Sqarim publik!

Flamur Buçpapaj The role of the intelligence service in the fight against hacking and new methods of infiltration in defense of law and the Constitution

FLAMUR BUÇPAPAJ: Rroli i shërbimit informativ në luftën kundër hakerimit dhe metodat e reja të infiltrimit në mbrojtje të rendit dhe Kushtetutës. Studim shkencor

Zgjedhjet në Kukës/ ‘Bashkë Fitojmë’ dërgon kërkesë në KQZ për t’u regjistruar kandidati i tyre

Romani “Doktoresha” për nga përshkrimi i Shqipërisë në diktaturë përngjan shumë me Afganistanin e Khaled Hosseinin, përmes veprës “Gjuetari i balonave”: Si Afganistani nën sundimin e talebanëve … Mund ta gjeni në te gjitha libraritë Për porosi kontaktoni në numrin: 067 53 32 700
Scroll to Top