Ligjvënësit e BE miratojnë ligjin për lirinë e medias

Parlamenti Evropian miratoi sot Aktin e ri të bllokut për Lirinë e Medias, një përpjekje për të mbrojtur redaksitë e bllokut nga ndikimi i panevojshëm nga pushteti politik dhe për të nxitur pluralizmin.

Ligjvënësit mbështetën kryesisht marrëveshjen politike që u arrit me kryeqytetet e BE-së në mes të dhjetorit me 464 vota pro, 92 kundër dhe 65 abstenime.

“Është një hap i madh në sigurimin e më shumë mbrojtjes për gazetarët. Është legjislacioni i parë evropian në këtë fushë,” tha ligjvënësja kryesore në dosje, konservatorja gjermane Sabine Verheyen, në konferencën e sotme për shtyp përpara votimit.

Rregullorja e re u prezantua nga Komisioni Evropian në vitin 2022 në përgjigje të kontrollit të zvarritur të shtetit mbi organizatat e medias dhe sulmeve ndaj lirisë së shtypit.

Ligji i ri do t’i ndalojë qeveritë të ndjekin gazetarët për të zbuluar burimet e tyre duke vendosur spyware në telefonat e tyre, megjithëse zbatohen disa përjashtime nga ndalimi, shkruajnë mediat e huaja.

Ai gjithashtu do të prezantojë kërkesat e transparencës për pronësinë e mediave dhe reklamat shtetërore, procedurat për të kontrolluar përqendrimin e medias, si dhe një shtresë të re mbrojtjeje për mediat nga vendimet arbitrare të heqjes të marra nga platformat e mëdha online.

“Globalisht, ka gjithnjë e më shumë probleme në lidhje me lirinë dhe diversitetin e medias. Mendoj se në Evropë, ne me të vërtetë duhet të tregojmë se media është pjesë e demokracisë sonë bazë,” tha Verheyen.

Gjatë negociatave, Parlamenti kërkoi që të kishte mbrojtje më të forta kundër përdorimit të spyware, por këto përpjekje hasën në kundërshtimin e qeverive të BE-së. Vendet e BE miratuan tashmë ligjin e ri në janar. Do të fillojë të aplikohet në vitin 2025.

Play Video
Romani “Doktoresha” për nga përshkrimi i Shqipërisë në diktaturë përngjan shumë me Afganistanin e Khaled Hosseinin, përmes veprës “Gjuetari i balonave”: Si Afganistani nën sundimin e talebanëve … Mund ta gjeni në te gjitha libraritë Për porosi kontaktoni në numrin: 067 53 32 700
Scroll to Top