Ukraina është e gatshme të pranojë statusin e neutralitetit si pjesë e marrëveshjes së paqes me Rusinë. Deklarata erdhi nga presidenti Volodymyr Zelensky në një intervistë me gazetarët e pavarur rusë.

“ Garancitë e sigurisë dhe statusi neutral dhe jo-bërthamor i shtetit tonë: kjo është pika më e rëndësishme. Kjo ishte pika e parë parimore për Federatën Ruse, me sa mbaj mend. Dhe me sa mbaj mend ata filluan luftën për të. Ne jemi të gatshëm ta pranojmë këtë. Kjo është pika më e rëndësishme”, tha presidenti ukrainas.

Çdo marrëveshje duhet t’i vihet popullit ukrainas në një referendum, tha ai. Por Zelensky theksoi edhe një herë dëshirën e tij për të arritur një marrëveshje konkrete paqeje.

“Kjo është një klauzolë garancie sigurie për Ukrainën. Dhe duke qenë se ata thonë se është edhe për ta garanci e sigurisë, është e kuptueshme për mua dhe po diskutohet. Është e thelluar, por unë jam i interesuar të sigurohem që të jetë jo vetëm një copë letër tjetër”. shtoi Zelensky.