Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Serbia, Shqipëria dhe Bosnja dhe Hercegovina janë rreshtuar me Deklaratën e Përfaqësuesit të Lartë në emër të Bashkimit Evropian Josep Borrell për zgjedhjet në Bjellorusi dhe pasojat e saj.

Deklarata, e lëshuar në fillim të këtij muaji, thotë se zgjedhjet në 9 gusht nuk ishin as të lira dhe as të drejta dhe nuk i plotësonin standardet ndërkombëtare të pritura nga një shtet pjesëmarrës në OSBE.

“Autoritetet shtetërore vendosën një dhunë jo proporcionale dhe të papranueshme duke shkaktuar të paktën një vdekje dhe shumë lëndime. Mijëra njerëz u arrestuan dhe kufizimi i lirive të tubimit, mediave dhe shprehjes u intensifikua ”, thuhet në Deklaratë. Serbia është pajtuar me vetëm 48% të deklaratave të BE-së në gjysmën e parë të vitit 2020, sipas Fondit ISAC. Përqindja e saj e përgjithshme e shtrirjes është në rënie për disa vjet. Vende të tjera të rajonit janë shumë më të përafërt me politikën e jashtme të BE-së, disa prej tyre pa përjashtime.

Anëtarët e BE dhe vendet e bashkuara u bënë thirrje autoriteteve Bjelloruse që të lirojnë menjëherë dhe pa kushte të gjithë të ndaluarit.

Ata gjithashtu i bënë thirrje udhëheqjes politike Bjelloruse të fillojë një dialog të mirëfilltë dhe gjithëpërfshirës me shoqërinë më të gjerë për të shmangur dhunën e mëtejshme.

“BE do të vazhdojë të mbështesë një Bjellorusi demokratike, të pavarur, sovrane, të prosperuar dhe të qëndrueshme”, përfundon dokumenti.