Pas një rishikimi paraprak të të dhënave të vaksinave AstraZeneca kundër COVID-19, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) konkludoi javën e kaluar se vaksinimi nuk shoqërohej me një rrezik në rritje të mpiksjes së gjakut.

Numri i mpiksjeve të raportuara pas vaksinimit ishte në të vërtetë më i ulët sesa pritej në popullatën e përgjithshme, tha EMA në një konferencë shtypi të enjten.

Por një nëngrup i popullatës së vaksinuar përjetoi më shumë mpiksje gjaku se normalja: gratë nën moshën 55 vjeçare, raporton businessinsider.

Gratë e reja janë në një rrezik më të lartë për të zhvilluar lloje të caktuara të mpiksjes së gjakut pavarësisht nga statusi i tyre i vaksinës, tha Mary Cushman, profesoreshë e mjekësisë në Kolegjin e Mjekësisë të Universitetit të Vermontit, Larner. Kontrolli hormonal i lindjes dhe shtatzënia mund të luajnë një rol në këtë rrezik të ngritur, transmeton Telegrafi.

Sabine Straus, kreu i komitetit të sigurisë së EMA, tha në konferencën e enjte se një rrezik në rritje i mpiksjes për shkak të pilulave të kontrollit të lindjes është “gjithmonë një mundësi e veçantë”, dhe EMA mund ta hetojë atë më tej në të ardhmen e afërt.

Obeziteti dhe faktorët gjenetikë gjithashtu mund të rrisin rrezikun e dikujt për të zhvilluar një mpiksje gjaku. Aktiviteti fizik dhe zgjedhjet e tjera të shëndetshme të jetesës mund të ndihmojnë në menaxhimin e këtij rreziku.

“Është gjithmonë me të vërtetë e rëndësishme të qëndrosh aktiv, të shmangësh kohën e ulur, të mbash një peshë të shëndetshme dhe të kesh një dietë të shëndetshme”, tha ajo. “Dhe nëse jeni duke përdorur një kontraceptiv oral, ose nëse keni mbipesha, mbase thjesht shtrëngoni pak vetëdijen tuaj, por mos shmangni goditjen”, shtoi Straus.

Ajo shtoi se COVID-19 ka qenë e lidhur edhe me mpiksje vdekjeprurëse të gjakut – kështu që vaksinimi do të ndihmojë në parandalimin e mpiksjeve duke ulur shansin tuaj për t’u infektuar nga coronavirusi.