Ambasada amerikane e ka quajtur mjet jetik drejt integrimit të Shqipërisë në strukturat europiane dhe euro-atlantike, urdhrin ekzekutiv të presidentit Joe Biden për bllokimin e pasurive dhe ndalimin e hyrjes në SHBA të personave që destabilizojnë Ballkanin Perëndimor.

Presidenti Joe Biden miratoi dje një urdhër ekzekutiv të ri, i cili autorizon përdorimin e sanksioneve kundër personave të përfshirë në një sërë aktivitetesh destabilizuese në Ballkanin Perëndimor, përfshirë personat e angazhuar në përpjekje që kërcënojnë paqen, sigurinë dhe stabilitetin rajonal; cenojnë proceset demokratike; & përfshihen në korrupsion në lidhje me rajonin ndër aktivitete të tjera. Një referencë e qartë për Shqipërinë bën të qartë se urdhri ekzekutiv është në përputhje me punën që Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian kanë bërë për të integruar rajonin në strukturat europiane dhe euro-atlantike. Urdhri ekzekutiv i djeshëm është një mjet jetik drejt arritjes së këtij qëllimi të përbashkët.