Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky mbajti një fjalim ku dënoi një sulm raketor rus që goditi një memorial të Holokaustit në kryeqytetin Kiev – diçka që ai e përshkroi si “përtej njerëzimit”.

Memoriali Babyn Yar përkujton masakrën e më shumë se 33,000 hebrenjve nga trupat naziste në Kiev gjatë Luftës së Dytë Botërore.

“Një sulm i tillë raketor tregon se për shumë njerëz në Rusi, Kievi ynë është krejtësisht i huaj. Ata nuk dinë asgjë për kryeqytetin tonë. Për historinë tonë,” tha Zelensky.

“Por ata kanë një urdhër për të fshirë historinë tonë. Na fshini vendin, na fshini të gjithëve.”

Zelensky gjithashtu ka folur me kryeministrin e Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson këtë mëngjes – ai falënderoi Johnson për sigurimin që ndihma mbrojtëse të arrinte në Ukrainë dhe tha se kishte qenë jetike në frenimin e forcave ruse, sipas një leximi britanik të thirrjes.

Të dy udhëheqësit ranë dakord për nevojën që sanksionet të shkojnë më tej për të ushtruar presion maksimal mbi Vladimir Putin. Johnson dënoi sulmet ruse dhe tha se mendimet dhe lutjet e tij ishin me popullin ukrainas.