Agjentët e sigurisë bërthamorë të OKB -së kanë deklaruar se ekspertët e saj kanë zbuluar dëme të mëdha në centralin bërthamor të Zaporizhzhia, sipas The Guardian.

Drejtori i përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA), Rafael Grossi, tha se ekipi i tij dëshmoi nga afër bombardimet në afërsi të termocentralit dhe konfirmoi praninë e ushtarëve rusë dhe pajisjeve ushtarake.

Raporti zbuloi gjithashtu se stafi ukrainas po punonte nën presion të vazhdueshëm, duke rritur mundësinë për gabime.

IAEA tha se ishte “shumë e shqetësuar” për situatën “e paprecedentë” në termocentralin, i cili kontrollohet nga forcat ruse, por operohet nga teknikët ukrainas, dhe kërkoi masa të përkohshme për të parandaluar një fatkeqësi bërthamore.

Ndërsa bombardimet e vazhdueshme nuk kanë shkaktuar ende një emergjencë bërthamore, ajo vazhdon të përfaqësojë një kërcënim të vazhdueshëm për sigurinë dhe sigurinë bërthamore në funksionet kritike të sigurisë që mund të çojnë në pasoja radiologjike me rëndësi të madhe sigurie, “shkruan inspektorët.

Zonat e dëmtuara nga bombardimet përfshinin një rezervuar të vajit të turbinave dhe çatitë e ndërtesave të ndryshme.

“Ne po luajmë me zjarrin dhe diçka shumë, shumë katastrofike mund të ndodhë”, tha Grossi.