Një studim i ri në Gazetën e Psikologjisë Ndërkombëtare zbulon se shumë pronarë të makinave luksoze me status të lartë janë në të vërtetë të papërgjegjshëm.

“Përgjigjet ishin të qarta: burrat e përqendruar nga vetja që janë argumentues, kokëfortë, të pakënaqur dhe jo-etikë ka shumë më shumë të ngjarë të zotërojnë një makinë me status të lartë si Audi, BMW ose Mercedes”, thonë studiuesit në një njoftim për shtyp.

Studimi vëzhgoi 1.892 pronarë të makinave finlandeze dhe gjithashtu analizoi llojet e personalitetit të tyre, një ide e frymëzuar nga drejtuesi i studimit Jan-Erik Lönnqvist që kjo kategori e shoferëve “me shumë mundësi drejtojnë automjetin edhe me dritë të kuqe, nuk u japin përparësi këmbësorëve dhe në përgjithësi ngasin pa kujdes dhe shumë shpejtë.

Studimet e mëparshme zbuluan se shoferet e makinave luksoze kishin më shumë të ngjarë të injoronin rregullat e trafikut dhe të drejtonin automjetin duke shkelur rregullat e qarkullimit, por nuk ishte e qartë pse. Ndoshta pasuria po ndikonte në sjelljen e tyre.

Lönnqvist, një profesor i psikologjisë sociale në Universitetin e Helsinkit, në vend të kësaj pyeti se çfarë lloje njerëzish zotërojnë këto makina. Sigurisht, ai zbuloi se burrat më pak bashkëpunues, më pak të sjellshëm dhe më pak të vëmendshëm shpesh drejtojnë makina me status të lartë. “Të njëjtat tipare shpjegojnë pse njerëz të tillë shkelin rregullat e trafikut më shpesh se të tjerët,” thotë Lönnqvist.

Studimi zbuloi gjithashtu se ka burra dhe gra të ndërgjegjshëm, të cilët janë njerëz të organizuar, ambiciozë, të respektueshëm dhe shpesh me performancë të lartë. Janë gjithashtu pronarë të shpeshtë të makinave me status të lartë, për të cilin Lönnqvist thotë se ka të ngjarë të reflektojë një vlerësim për cilësitë e treguara dhe një nxitje për të paraqitur një imazh të besueshmërisë së stilit të lartë.