hpallja non-grata e Sali Berishës dhe familjes së tij u argumentua nga Sekretari amerikan i Shtetit, Anthony Blinken.

 

Sipas zyrtarit të nivelit më të lartë amerikan, Sali Berisha ishte i përfshirë në veprime korruptive si kryeministër dhe ka përdorur pushtetin për përfitimet e tij, për të pasuruar familjarët dhe aleatët e tij politikë.

Blinken thekson se Berisha me retorikën e tij tregon se është i gatshëm të mbrojë veten dhe njerëzit rreth tij në kurriz të hetimeve të pavarura.

“Në cilësinë e tij zyrtare si Kryeministër i Shqipërisë në veçanti, Berisha ishte i përfshirë në veprime korruptive, të tilla si shpërdorim i fondeve publike dhe ndërhyrje në proceset publike, duke përfshirë përdorimin e pushtetit të tij për përfitimet e tij dhe për të pasuruar aleatët e tij politikë dhe anëtarët e familjes së tij në shpenzimet e besimit të publikut shqiptar në institucionet e tyre qeveritare dhe zyrtarët publikë.” – deklaroi Blinken.

“Për më tepër, retorika e tij tregon se ai është i gatshëm të mbrojë veten, anëtarët e familjes së tij dhe aleatët e tij politikë në kurriz të hetimeve të pavarura, përpjekjeve antikorrupsion dhe masave të përgjegjësisë. Me këtë përcaktim, unë po rikonfirmoj nevojën për llogaridhënie dhe transparencë në institucionet demokratike të Shqipërisë, proceset qeveritare dhe veprimet e zyrtarëve publikë shqiptarë.

Përveç Berishës, unë po caktoj publikisht bashkëshortin e tij, Liri Berishën, djalin e tij, Shkelzen Berisha dhe vajza, Argita Berisha Malltezi. Këta individë nuk janë të përshtatshëm për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara.” – thuhet mes të tjerash në reagimin e Sekretarit amerikan të Shtetit, Anthony Blinken.