Në Bundestagun Gjerman do të zhvillohet sot një debat gjysmë ore mbi dy propozime të grupeve parlamentare të koalicionit të CDU/CSU dhe SPD.

Bëhet fjalë për “Marrëveshjen mes Bundestagut me Qeverinë Federale për aplikimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian dhe rekomandimin e Komisionit Evropian dhe Hoher Përfaqësues i 29 majit 2019 për hapjen e negociatave të pranimit “ dhe “Marrëveshja mes Bundestagut dhe Qeverisë Federale për kërkesën për anëtarësim të Republikës së Shqipërisë në Bashkimin Evropian dhe rekomandimin e Komisionit Evropian dhe Përfaqësuesit të Lartë të 29 maj 2019 për hapjen e negociatave të pranimit”.

Për negociatat e pranimit me Shqipërinë, ekziston gjithashtu një kërkesë nga Grupi FDP. Propozimet u votuan më pas direkt pas diskutimit, si dhe një ndryshim nga Aleanca 90/Të Gjelbrit.

Për Maqedoninë e Veriut rekomandohet hapja e pakushtëzuar e negociatave. Për Shqipërinë propozimi i CDU/CSU dhe SPD për 9 kushtet dhe hapjen e negociatave pas verfikimit të plotësimit të kushteve nga Shqipëria.