Perëndimi mund të jetë një “element udhëzues dhe kyç” për Kievin në negociatat me Moskën për luftën në Ukrainë, sipas Kremlinit. Pa praninë e Perëndimit, pozicioni i Kievit është i ndryshueshëm, tha të premten zëdhënësi presidencial rus Dmitry Peskov.

Kremlini akuzoi në mënyrë të përsëritur autoritetet ukrainase se kërkojnë të negociojnë me Moskën dhe demonstrimin e një mosgatishmërie për të rifilluar bisedimet, mes sulmeve të vazhdueshme ruse ndaj infrastrukturës dhe objekteve energjetike të Ukrainës.

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, tha se nuk përjashtoi negociatat e paqes me presidentin rus Vladimir Putin në Moskë. Marrëdhëniet e tensionuara diplomatike midis të dy vendeve u përshkallëzuan më tej pasi Rusia filloi pushtimin e saj në Ukrainë në shkurt.

Ndërsa lufta i afrohet muajit të dhjetë, Zelensky propozoi një plan paqeje prej 10 pikash përpara liderëve botërorë në samitin e G20 të martën.