Të gjithë herë pas herë nuk ndihemi mirë me humorin. Por nëse ka diçka që ju shqetëson vazhdimisht, duhet ta merrni seriozisht shëndetin tuaj. Ndoshta gjithçka ka të bëjë me stresin. Shumë mjekë thonë se stresi mund të shkaktojë sëmundje të ndryshme. Më poshtë gjeni disa nga simptomat më të shpeshta që tregojnë se po përjetoni shumë stres.


Sëmundje të lëkurës: Psoriaza, puçrrat dhe sëmundje të tjera të lëkurës mund të shkaktohen nga stresi. Shkencëtarët kryen disa kërkime mes studentëve dhe kjo tregoi një lidhje të drejtpërdrejtë midis një niveli të lartë të stresit psikologjik dhe problemeve të lëkurës. Një eksperiment me minj dha të njëjtin rezultat. Kafshët që ishin të ekspozuara ndaj dozave të mëdha të stresit ishin më të ndjeshme ndaj infeksioneve të lëkurës.

 

Ndryshimi i peshës: Disa përvoja mund t’ju bëjnë të ndjeni shumë stres dhe njëkohësisht të shtoni peshë. Siç rezulton, situatat stresuese rrisin prodhimin e kortizolit, stabilizon metabolizmin e yndyrave dhe karbohidrateve dhe mbështet nivelet e nevojshme të sheqerit në gjak. Nëse një person ka shumë hormone, ai mund të hajë më tepër.

 

Ftohje të shpeshta: Siç thamë, stresi shkakton prodhimin e kortizolit, i cili mund të shtypë inflamacionin. Sidoqoftë, nëse një person po përjeton stres kronik, sistemi imunitar bëhet më pak i ndjeshëm ndaj kortizolit, i cili rezulton në një inflamacion më serioz. Trupi atëherë ka një rrezik më të lartë për t’u ftohur.

Vështirësi në fokusim: Njerëzit të cilët kanë qenë nën stres për një kohë të gjatë e kanë të vështirë të përqendrohen në detyra. Nëse vëreni se jeni bërë më pak të përqendruar se zakonisht, mbase është koha të ngadalësoni pak dhe të pushoni. Kjo ndodh për shkak të tensionit nervor. .

Rënie flokësh: Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se stresi ndikon në rënien e flokëve. Ndaloni së qeni nervoz nëse dëshironi të keni flokë të bukur.

 

Dhimbje koke: Dhimbjet e kokës mund të shkaktohen nga shumë arsye: osteokondroza, pozicioni i gabuar i gjumit, presioni i ulët ose i lartë i gjakut, sinusiti, shtatzënia dhe shumë të tjerë. Por ndonjëherë dhimbjet e kokës shkaktohen nga stresi emocional që keni në punë ose në shtëpi.

Probleme me gjumin: Situatat stresuese mund të jenë një arsye për probleme serioze me gjumin. Mund të keni pagjumësi nëse keni qenë nën stres të rëndë për një kohë të gjatë. Kjo është një situatë shumë e vështirë sepse një person nuk mund të punojë normalisht dhe të shijojë jetën pa gjumë të mirë.