1905/ Kur Shqipëria u cilësua si ”Mesopotamia e Re” e naftës në botë

Zhvillimi industrial, sidomos në shekullin e 20 bënë që nafta të kthehej në burimin parësor të energjisë. Në këtë mënyrë, në shumë vende të botës nisin kërkimet për naftë, e si rrjedhojë edhe në Shqipëri bëhen studimet e para. Për herë të parë, sinjalet për prezencë nafte në Shqipëri u dhanë nga një francez në […]

read more

Historia e formimit hidrologjia e alpeve lumi Valbona/shkruar nga Z. Flamur Bucpapaj

Blloqet  e maleve te  Jezerces dhe  Kollates  që kufizojnë luginen e Valbones  ndertohen  tersisht  nga gelqerorë te mesozoit  ,Kanë strukturë  bllokore  dhe qarkohen prej thyrjesh  të fuqishme tektonike normale   Rrilljevi i tyre është nga  më të ashperit  dhe më të lartat  ealpeve shqiptare ,me kreshta të  mprehta  piramidale rrepire që  zbresin vertikalisht disa qindra metra […]

read more

Topologjia e Alpeve Shqiptare Lugina e Valbones Hidrologjia/Shkruar nga Z.Flamur Buçpapaj

Topologjia  e Alpeve Shqiptare  Lugina e Valbones Hidrologjia     Lugina e Valbones  shtrihet pothuajse  në qendër  të alpeve lindore,midis bllokut  të  Jezerces ,Kollates  e vargmalit  Qypi  gracit –Rupe  në  veri  e verilindje Dhe vargut malor  Maja Boshit –Maja hekurave në Jug dhe Juglindje Shpatet  e lugines se Valbones  në skktorine mesëm  ngrihen në asimetri  […]

read more

Varri Ali Pashajt se bashku ma Vasiliqinè Janine

Varri Ali Pashajt se bashku ma Vasuliqinè Janine

read more

Histori e dhimbshme e Dervish Luzhes, lexojeni te plote.

(Histori e vertet, Dervish Luzha) Nje njeri nga Shkodra, i kishin lind 2 djem ju kishin paralizue dhe i vujten 3-4 vjet te paralizum, kerkoj ne gjith Shqiperin doktorrat nuk gjeti sherim, i kishin tregue qe Dervish Luzha eshte bamires dhe shko takoje, edhe shkoj ne Luzh tek Dervish Luzha, dhe i thoshin njerzit ku […]

read more

Asim Mero, atdhetar i përkushtuar i lirisë

Nesip Kaçi Atdhetari i madh, luftëtari i pamposhtur dhe dëshmori i Luftës Naçionalçlirimtare Asim Mero, më 23 prill të këtij viti  mbush 77 vjet që është pushkatuar  barbarisht nga okupatorët  nazifashistë dhe bashkëpunëtorët e tyre të  Ballit Kombëtar. Po kush është Asim Mero, që na vjen në zemrat tona pas kaq vitesh? Ai lindi në […]

read more

“Brenda disa minutave, vriten të gjithë, Isa Boletini, dy djemtë, Halili dhe Zahidi, që ishte student në Vjenë, dy nipërit…” A u përfshinë francezët në vrasjen e njeriut të fortë të Ismail Qemalit? February 24, 2021 20:24

Ai njihej si “gjenerali me qeleshe të bardhë”. Nuk e hiqte kurrë kostumin popullor dhe thuhet se mbante një kobure të fshehur kudo që shkonte. Ishte njeriu i fortë i Ismail Qemalit dhe organizoi forcat e armatosura për mbrojtjen e Qeverisë së Përkohshme të Vlorës. Tregohet se kur Ismail Qemali i ofroi një post ministri, […]

read more

POZITA GJEOSTRATEGJIKE E TREVAVE SHQIPTARE, FAKTOR PËR ZHVILLIMET GJEOPOLITIKE NË BALLKAN NË FUND TË SHEKULLIT XIX DHE FILLIM TË SHEKULLIT XX

Trevat shqiptare me një popullsi kompakte shqiptare, shtrihen në pjesën jugperëndimore të Gadishullit të Ballkanit. Kanë një pozitë gjeografike të privilegjuar, krahas me të edhe pozitë gjeostrategjike mjaft të rëndësishme. Ato janë urë kaluese ndërmjet perëndimit e lindjes, ndaj aty janë ndërtuar rrugë me rëndësi ekonomike e strategjike. Pozita e këtillë ka ndikuar tek popujt […]

read more