Italia ka miratuar përdorimin e vaksinës anti-Covid për grupmoshat mbi 12 vjeç. Vendimi erdhi pas miratimit të vaksinës Pfizer nga Agjencia Europiane e Barnave për fëmijët nga 12 deri në 15 vjeç.

Pas një fillimi të ngadaltë për shkak të organizimit të dobët dhe mungesës së furnizimit, programi i vaksinimit në Itali është përshpejtuar. Më shumë se 35 milion doza janë administruar, pothuajse 23% e popullsisë është vaksinuar plotësisht, sipas shifrave të ministrisë së shëndetësisë.

Sidoqoftë, ekspertët e shëndetësisë kanë paralajmëruar që imunizimi i fëmijëve kundër Covid duhet të merret parasysh vetëm në rrethana të veçanta për shkak të potencialit të tij duke folur për probleme të rëndësishme praktike dhe etike.

“Fëmijët transmetojnë Covid-19 në një farë mase, megjithëse ata nuk vuajnë nga simptoma të rënda të sëmundjes.

Nëse fëmijët do të vaksinohen, sigurisht mund të rrezikohen nga efekte anësore, kështu që vaksinimi i tyre duhet të ketë një përfitim të dukshëm, jo vetëm mbrojtjen indirekte të të rriturve nga Covid-19 “, tha Prof Adam Finn i Universiteti i Bristol javën e kaluar.