Çdo gjë përpara pandemisë ishte mjaft entuziaste, si psh. ndërveprimet shoqërore, daljet, takimet, udhëtimet, etj… Padyshim që këto gjëra i mungojnë të gjithëve dhe kjo është një arsye e madhe pse dëshirojmë që kjo pandemi të përfundoj. Por kur jeta të stabilizohet në një normalitet të ri, si do të ndihemi vërtet për rinisjen e aktiviteteve që kemi bërë?

Bota ende nuk është plotësisht e sigurt, por njerëzit e vaksinuar shtetet e të cilëve janë rihapur në një farë mase mund ta gjejnë veten në një mjedis të çuditshëm.

Njerëzit me çrregullime obsesive-kompulsive dhe rituale pastrimi, trauma ose çrregullime ankthi mund të kenë një kohë veçanërisht të vështirë për t’u riklimuar.

“Ajo që ishte e njohur nuk duket më e njohur”, shprehet Lynn Bufka, drejtori i lartë i transformimit dhe cilësisë së praktikës në Shoqatën Amerikane të Psikologjisë.

Ankthi mund të shërbejë si paralajmërim për situatat të cilave duhet t’i kushtojmë vëmendje dhe të jemi të kujdesshëm. Këto janë përvojat dhe vendet që mund të shkaktojnë frikë ndërsa bota hapet përsëri.

Kontakti sy më sy
Kontakti me sy është ndërveprimi më i lehtë për të filluar sepse rikthen në lidhjen dhe shfaqjen e kujdesit tonë.

Të gjëndesh mes turmave
Të gjëndesh mes një turme apo në një vend plot me njerëz do të dukej si diçka mjaft e çuditshme, pasi gjatë pandemisë kjo mund të shkaktonte një sërë infektimesh.

Shtrëngimi i duarve dhe përqafimi
Në ditët e para të pandemisë, shtrëngimi I duarve apo madje dhe përqafimi shkaktonte një temë debati. Tani, njerëzit kryesisht thjesht nuk e bëjnë. Ndërsa njerëzit takohen më shpesh, nëse hasni dikë që zgjat dorën, faktori mikrob mund të bëjë që ju të tërhiqeni instinktivisht.
Mendimi për të përqafuar dikë mund të jetë edhe më i frikshëm. E njëjta gjë, në këtë vit të distancimit shoqëror. Por tani akoma nuk është koha për të përqafuar këdo që shikon. Nëse ju ose dikush jashtë shtëpisë tuaj që ju intereson po dëshironi ngrohtësinë e prekjes me dashuri, bëjini vetes një përqafim “flutur” duke mbështjellur krahët rreth vetes, duke trokitur secilin shpatull dhe “dërguar atë” tek ai person. Nëse dikush anon për një përqafim, shprehni me mirësi shqetësimet tuaja dhe filloni një përqafim fluture në vend.

©RADIONACIONAL.AL