Ecja, sipas një studimi të ri,  deri në 10,000 hapa ju ndhihmon në parandalimin e sëmundjeve, të zemrës apo kancerit. Vishni këpucët dhe mos harroni të ndizni programin e hapave. Përfitimet shëndetësore rriten me çdo hap, sipas këtij studimi, por arriti kulmin në 10,000 hapa, pas kësaj efektet u zbehën. Numërimi i hapave mund të jetë veçanërisht i rëndësishëm për njerëzit që bëjnë aktivitet fizik të pastrukturuar dhe të paplanifikuar, si puna në shtëpi, kopshtaria apo shëtitjet me qen.

Ecje

“Veçanërisht, zbuluam një lidhje midis hapave të rastësishëm (hapat e ndërmarra për të vazhduar jetën e përditshme) dhe një rreziku më të ulët të kancerit dhe sëmundjeve të zemrës,” sipas Borja del Pozo Cruz, një profesor i asociuar në Universitetin e Danimarkës, dhe studiues në shkencat shëndetësore për Universitetin e Kadizit në Spanjë.

“Në përgjithësi, unë mendoj se studimi është bërë mirë dhe sigurisht që vazhdon të shtojë bazën e njohurive që na tregojnë se ushtrimet janë në favorin tonë,” tha Dr. Andreë Freeman, drejtor i parandalimit kardiovaskular në Denver. , Kolorado. Ai nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

“Aktiviteti fizik është absolutisht i mrekullueshëm,” tha Freeman. “Dhe nëse e kombinoni këtë me një dietë më të bazuar në bimë, heqjen e stresit, gjumin mjaftueshëm kjo është receta juaj magjike. Është burimi i rinisë, nëse dëshironi.”

Lexo Edhe:

Ecja ndihmon edhe sëmundjen e demencës

Del Pozo Cruz dhe ekipi i tij kohët e fundit publikuan një studim të ngjashëm që zbuloi se ecja me 10,000 hapa në ditë ul rrezikun për demencë me 50%. Rreziku u ul me 25% me vetëm 3800 hapa në ditë, sipas studimit të mëparshëm.

Megjithatë, nëse ecja ndodhte me një ritëm të shpejtë prej 112 hapash në minutë për 30 minuta, ajo maksimizonte reduktimin e rrezikut, duke çuar në një reduktim prej 62% të rrezikut të demencës. Edhe 30 minutat e ecjes me ritëm të shpejtë nuk duhej të ndodhnin të gjitha menjëherë, por mund të shpërndaheshin gjatë ditës.

Të qenit më aktiv fizikisht shpesh nxit zakone të tjera të shëndetshme, të tilla si një dietë e përmirësuar, dhe dekurajon ato të pashëndetshme, siç është pirja e duhanit, shtoi ai.

Lexo Edhe:

Marrë nga CNN