Boronicat janë fruta të cilat zakonisht lidhen me shëndetin e grave dhe parandalimin e infeksioneve të fshikëzës, por rezulton se ato kanë përfitime shëndetësore kardiovaskulare edhe për meshkujt, transmeton .


Është e vërtetë që boronicat janë të lidhura me trajtimin e infeksioneve të traktit urinar, veçanërisht te femrat, por një studim i ri kërkon ta lërë mënjanë këtë dhe të përqendrohet në përfitimet e këtij fruti të vogël, konsumi i përditshëm i të cilit për një muaj përmirësoi funksionin kardiovaskular te meshkujt e shëndetshëm.

 

Studimi i ri, i botuar këtë javë në Food & Function, përfshiu 45 burra të shëndetshëm të cilët konsumuan pluhur boronicë ekuivalente me 100 gram boronicë të freskëta në ditë (9 gram pluhur) ose një placebo për një muaj.

 

Konsumimi i ulët i frutave dhe perimeve është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për një incidencë më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare në mbarë botën. Dhe, provat në rritje vazhdojnë të lidhin polifenolet e frutave me përfitime për shëndetin e zemrës, shkruan Jerusalem Post.

Boronicat e kuqe janë gjithashtu të pasura me proantocianidina unike të cilat përmbajnë veti unike në krahasim me polifenolet që gjenden në fruta të tjera.

Studimi gjeti përmirësime të konsiderueshme dy orë pas konsumimit të parë dhe pas një muaji të konsumimit të përditshëm, kështu që studiuesit panë përfitime të menjëhershme dhe kronike. Gjithashtu, u identifikuan metabolitë të cilët kanë një efekt pozitiv në enët e gjakut.

 

Këto rezultate arrijnë në përfundimin se boronicat mund të luajnë një rol të rëndësishëm në mbështetjen e shëndetit kardiovaskular dhe funksionit më të mirë të enëve të gjakut.

Dr. Christian Heiss, një specialist kardiovaskular në Universitetin e Surrey në Angli dhe bashkëautor i studimit, tha: “Gjetjet tona ofrojnë prova të forta se boronicat mund të ndikojnë ndjeshëm në shëndetin e enëve të gjakut edhe te njerëzit me rrezik të ulët kardiovaskular. Ky studim tregon më tej se metabolitët specifikë të pranishëm në gjak pas konsumimit të boronicës së kuqe lidhen me efektet e dobishme./