Në skajin verilindor të shkretëtirës së Katarit, rrafshnalta shkëmbore i jep rrugë një shtrirje të madhe të bimësisë së pasur dhe rrugëve ujore të zhurmshme. Përgjatë grykëderdhjes së baticës, rrënjët e ngjashme me lapsin dalin nga toka me baltë për të siguruar oksigjen për shkurret e dendura, ndërsa gaforret e panumërta zvarriten brenda dhe jashtë vrimave të spikatura.

Rezervat e mangrovës të Al Thakira janë ndër vendet natyrore më të çmuara të vendit të dhe një nga destinacionet më të njohura për banorët e qytetit që kërkojnë të pushojnë nga jeta e qytetit, si dhe për turistët që kërkojnë natyrë.

Këto pyje të mbrojtura janë shtëpia e Avicennia Marina, e njohur edhe si pema e mangros gri ose e bardhë që është bërë specia mbizotëruese në rajon.

Gjetur në kufirin midis tokës dhe detit të Katarit, gëmushat e mangrovës sigurojnë një habitat të vlefshëm për fidanishten për shumë lloje të peshqve bregdetarë dhe në det të hapur dhe krustaceve dhe një vend i shenjtë për flamingot, çafkat dhe jetën tjetër të stinës sezonale të shpendëve.