Photo-0006
Ne morine alternativave qe sot thuhen per fushaten elektorale te zgjedhjeve lokale shume prej tyre ngjasojne si politike dhe alternative jo bindese se sa rreale . Ne çkuptim them une alternative, ne ajer
Sepse e gjith opinion publik shqiptar dhe mbar boteror eshte i perqendruar tek ekonomia , tek punsimi dhe dalja e shpejt nga kriza e zgjatur boterore , gje qe do te thot alternative e vetme eshte punsimi dhe hapja e vendeve te punes , si i vetmi shkak qe sjell parane ne shtepi dhe , para do te thot jet , buk , veshje , pagese qiraje , uje ,drita , shkolle dhe te tjera…Mir dakord jam per hapjen e rrugeve te reja ,hapjen e shum gjerave qe sot si kemi , por do i bejm neser,…Por nje gje qe nuk prêt eshte punesimi , kjo plage boterore , por si te behet realitet shtimi i numrti te punsimit te shqiptarve. Alternativa e pare them une eshte perfshirja e shtetit per nje periudh dhjet vjecare ne ekonomin e tregut. Hapja e ndermarrjeve gjysem shteterore gjysem private si p.sh , ndermarrje ndertimi ku te punsohen pesembedhet mije vet , e zem ne Tirane . Hapja e korporatave te ndryshme me aksione me shum shteterore ku te kontrollohet punsimi , fitimi , sigurimet shoqerore , ushqimi paga ,dhe gjitha anet e sigurise sociale te nje individi te punesuar
Hapja e vnedeve te punes pershembull ne gjelberimin e Tiranes , ne gjelberimin dhe mbjelljen e pemeve ne Lur , Dajt , ne malet Pukes etj , hapjen e vendeve e punes duke krijuar ndermarrjet e perbashketa te bashkimit te fermerve te ndryshem si p.sh ne bujqesi dhe blektori , ku shteti te marr persiper blerjen e mallit dhe subencionin e naftes dhe plerave kimike , ndersa blegtoris shtijen e produkteve dhe nen produkteve te qumshtit , pra treg i siguruar ku shteti te punsoj me patjeter nje numer te madh njerzish te veriut psh …Ku tregu i kontrolluar te sjell te mirat e veta material , pune , ushqim , dhe kursim i nje pjese fitimesh , te cilat ti kalojn 15 % , qe ne arken e pronarit te ket para te mbledhura me nje ane ne menyre qe ai me von ta drejtoj vete kete ndermarrje ose shpk , se pari me pervojen e fituar , se dyti me tregun e sigurt dhe klientet e sigurt ai, me patjeter do ece vet me kembet e veta drejt ekonomise se tregut sepse ne kushtet aktuale asnje profeci nuk ben pune vetem teoria e Kejsianizmit ,,.. icili ne thelb te asaj teorie thot ..shteti duehet te kontrolloje tregun per nje peridhe te caktua kohe deri ne kapercimin e krizes..Kurs i tille eshte ndjekur me sukses nga ish presidenti amerikan Rusvelt ku me kete metode ai krijoji tridhjet e dy million vende pune n e usa..dhe ishtte presidenti qe nxorri Ameriken nga depresioni i madh i viteve tridhjet

Sepse ne keto kushte kemi nje deshtim te ekonomis e se tregut te kapitalizmit te Adam Smith.
Kapitalizmi tipik deshtoi dhe kriza do te jet shum me madhe nese vazhdohet keshtu
Ne kushte te reja duhet realitet i ri kushti kryesor i mbijetese duhet te jete punsimi dhe shendetesia . arsimimi dhe mbijetesa e cifteve qe nisin jeten nga e para , ku shum shpejt shteti duhet te ngrej shtepit popullore ne toka publike ku te jene te larta mbi pesdhejt kate qe te strehon sa me shum familje , me nje qera shum te vogel shteterore dhe dokumentacioni i perfitimit te jet shum i pakt dhe teverifikohen vet nga komisionet shtetrore njerzit e pastrehe.
Une mendoj qe dhe sektori mineral duhet te kontrollohet nga shteti perseri ku perparsi tu jepet pronarve vendas dhe punsimit me kusht e te mira i mijera minatorve qe jane papune.
Sektori kryesot te jet bujqesia dhe turizmi i alternuar det – mal , hapja qendrave dimrore te skive dhe arketimeve malore duehet te behet urgjent ne veriun e Shqiperise , sidomos alterinimi i mineraleve , me blegtorine dhe hapjen e fabrikave te perpunit te kromit dhe perpunimit te patates ,dhe frutave tjer qe prodhon me shumice Shqiperia…
Gjthashtu , dueht te zbatohet politika koncensionare te dhenjeve te rrugeve , hapjen e rrugeve te reja me koncesion , hapjen e fabrikave te perpunimit te qumshtit , dhe nenprodukteve te tij eshte ne nevoj reale sidomos e i bimeve medicionale qe ka veriu i shqiperise si boronica dhe sherebelet e shum bime tjera qe ka nevoj tregu boteror . Ku verioret detyrohen ti shesim mjaft lir boronicat geshtenjat ,arrat etj sepse ska fabrike perpunimi ne Shqiperi , ska pike grumbullimi si dikur qe quhej grumbullim , shteti i mblidhte dhe i shiste gjith bimet mjeksorte te cdo rrethi te Shqiperise , gje qe siguron vetpunsimin e shum veteve dhe permisimin e jetes se tyre social ekonomike
Hapja es hkollavee bujqesore eshte urgjente , ku te dalin kuadro , te rinj agronom , zooetenik dhe profesione tjera te kesaj natyre qe jan mbyllur dhe bujqesia dhe blegtoria esht lene ne duart e jo profesionisteve
Hapja e shkollave profesionale ben qe kuadrot tone te punsohen dhe jashte vendit , si elktricist , mekanik , hidraulik dhe veteriner…. Gje qe po kerkohen perdit ne Evrope e gjetiu.
Gjthashtu shteti te monitoroj gjith punsimet dhe largimet nga puna te cdo punonjesi ne gjith vendin , ne menyr qe te mos ket largime por me shum punsime ne cdo sektor e te jetes ekonomike
Zona e ultesires perendimore te shpallet zone e lire bujqesore , pa taksa , dhe ku fermert te ndihmohen nga shteti me nafte dhe makineri dhe ,me treg te siguruar te fruta perimeve qe ata prodhojne
Per kete duhet te krijohet me shpejtesi Ministria e Tregtise Jashteme , ku mijera ekonomiste profesioniste te happen ne gjith bote , me urdherin e vetem te gjetjes se tregjeve te shtijes se produkteve shqiptare , pasi diplomacia jone ska asnje rol askund , duehet te perqendroehmi ne menyre te shpejt ne tregtine jashteme , per te rritur eksportet reale te vendit tone gjithkund , por krahas kesaj , doganat tona duhet ti stopojn nepermjet rritjes se cmimeve te references etj mallrat e huaja qe vin ketu , me qellim stimulimin dhe ritjen e prodhimit vendase.
Nje tjeter sektor si ai i shendetsis duhet te perhapet ne gjith vendin ne cdo fshat te vendit duhet te ket qendra mjeksore dhe mjeksia te ktheht falas , gjithashtu barnat duhet t e prodhohen ne vend dhe testimulohet prodhimi me cilesi i tyre
Pra per nje periudhe dhjet vjecare ne vendin ton mos te ket asnje te papune
Gjithashtu ne sektorin e mbrojtjes duhet shikuar mundesia e punsimit te te rinjeve te talentuar ne kete fushe , ku te dergohen te shkollohen ne akademit me te mira Evropiane dhe me tej te punsohen ne rradhet e ushtris sone e cila te pakten duhet te ket rreth tridhej mije ushtar dhe pese mij officer , sepse ne kushtet e fqinjeve agresiv Shqiperia duhet te jet e pergaditur gjithmone per te keqen , aq me shume kur kufinjte tane nuk jan e percaktuar qe nga viti i mbrapsht ku u coptua Shqiperia
Vende pune duhet te hap shteti dhe ne fshat me mjek dhe infermjer , ku cdo vend te jet i mbuluar nga sektori mjeksor etj
Gjithashtu ne Shqiperi te lejohen te vin pa vize vetem puntor nga ato vende qe na i kan hequr ato , por duhet te vendosim vizat me gjith ata qe na i kan ven , qofte dhe vendet e BE-se , te cilat na i kan liberalizuar vetem per tre muaj ,edhe ne duhet te bejm te njeten mbrojtje per puntort vendas
Egjith aparati sheteroro te vihet ne sherbim te ekonomis dhe permisimit te saj
Pasi Shqiperia ska asnje rol tjeter ne rajon e me shume , dhe shume nga ministrite duhen mbyllur dhe sherbimi diplomatkc dueht kthyer ne rang drejtorie ,sepse harxhojm miliona dollar per asnje sherbim qe beht nga ministria e jashteme , per te miren tone dhe punsimit apo njohjes se Kosoves etj
Mendoj qe Shqiperise i duhet nje Ministrie Brendeshme dhe ,Finac –E konomi , Minstria e Bujqesise dhe Turizmit dhe kaq , skemi asgje tjetr ne te tregojm…Te gjitha resurset tona duhet perqendruar te nje Minstri Tregtise se jashteme e cila duhet te siguroje tregje dh e para per ekonomin tone te coptuar , sidomos vende pune per njerzit tone te kualifikuar , te cilet te punsohen ne gjith boten atje ku ka pune.