DSCI0027.JPG
Ish-kryeministri Aleksandër Meksi, në pozitat e arkeologut dhe njohësit të mirë të monumenteve të kulturës, sqaron një pjesë të historisë që lidhet me ndërtesën e kishës së Dhërmiut, të shembur dje, për të cilën përfaqësuesit e besimit ortodoks kanë ngritur një sërë pretendimesh. Sipas studiuesit dhe arkeologut të njohur, objekti dhe trualli në të cilin ishte ngritur kisha u përket besimtarëve ortodoksë, fakt të cilin ai e cilëson si të pakundërshtueshëm dhe të pa negociueshëm me qeverinë.
Meksi thekson se do të ishte në të mirë të ruajtjes së harmonisë fetare në këtë zonë që qeveria të konsultohej përpara se të ndërmerrte aksione konkrete mbi objektin në fjalë.
“Mendoj se kishë katolike quhet ajo që përdoret nga besimtarët katolikë. Territoret e dy kishave edhe kanë ndryshuar në kohë, por sot quhen të atyre që i kanë prej një kohe jo të vogël. Këtë nuk e vendosin qeveritë. Deri kur u prish, kisha ka qenë në përdorim nga besimtarët ortodoksë. Do të ishte mirë që shteti të lidhet me komunitetin që e përdor, strukturat e Kishës dhe besimtarët dhe të mos shkojë tuj përça. Se po filloi ky farë sherri, nuk e mbyllim dot”, shprehet Meksi.
Sa u takon vlerave historike që kishte Kisha e Shën Thanasit në Dhërmi, Meksi ka sqaruar se ai objekt nuk ka qenë asnjëherë monument kulture, ndërkohë që prishja e saj është bërë në vitin 1972. Në gjykimin e arkeologut, pronësia e këtij trualli i përket Kishës Ortodokse, ndaj edhe ajo mund ta përdorë atë duke pasur parasysh objektet e religjionit.
Ish-kryeministri ofron një zgjidhje edhe për varrin e misionarit Nilo Katalano, i cili ndihmoi në përhapjen e gjuhës shqipe.
“Le të gërmohet varri si duhet, le ta lënë aty në mënyrë dinjitoze, le ta spostojnë pranë. Duhet dhe një përmendore për kontributin e tij ndaj shqiptarizmës”, thekson Meksi.