Dymbëdhjetë persona, duke përfshirë tre gra, janë fshikulluar para mijëra shikuesve në një stadium futbolli në Afganistan.

Grupi ishte fajtor për “krime morale” duke përfshirë tradhtinë bashkëshortore, grabitjen dhe seksin homoseksual, tha një zyrtar taleban për BBC.

Kjo mendohet të jetë hera e dytë në një muaj që grupi islamik kryen goditje publike.

Omar Mansoor Mujahid, një zëdhënës i talebanëve për rajonin Logar në Afganistanin lindor, ku ndodhën goditjet me kamxhik, tha se të tre gratë u liruan pasi u ndëshkuan. Disa nga burrat u burgosën, tha ai, por nuk është e qartë se sa.

Burrat dhe gratë morën nga 21 deri në 39 goditje me kamxhik secili. Numri maksimal që një person mund të marrë është 39, tha një zyrtar tjetër taleban.

Nëntëmbëdhjetë persona u dënuan gjithashtu javën e kaluar në një fshikullim të ngjashëm në provincën Takhar në veri të Afganistanit, thonë raportet.

Goditja me kamzhik në provincën Logar vjen një javë pasi udhëheqësi suprem i talebanëve, Hibatullah Akhundzada, urdhëroi gjykatësit të zbatojnë dënimet për krime të caktuara në përputhje me leximin e rreptë të grupit të ligjit islamik të Sheriatit.

Ky interpretim i ligjit islam përfshin ekzekutimet publike, megjithëse krimet e sakta dhe dënimet përkatëse nuk janë përcaktuar zyrtarisht nga talebanët.

Urdhri i liderit suprem është shenja e fundit që talebanët po marrin një qëndrim më të ashpër ndaj të drejtave dhe lirive; pasi premtuan se do të sundonin në mënyrë më të moderuar kur morën pushtetin vitin e kaluar.

Gjatë sundimit të tyre nga 1996-2001, talebanët u dënuan për kryerjen e rregullt të dënimeve në publik, duke përfshirë rrahjet dhe ekzekutimet në stadiumin kombëtar në Kabul.

Qeveria u zotua gjithashtu se nuk do të përsëriste shtypjen brutal të grave; por që nga kthimi i grupit në pushtet, liritë e grave janë frenuar ashpër dhe një numër grash janë rrahur pasi kanë kërkuar të drejta.