Ngrënia e çokollatës, konsumimi i kafes dhe i çajit mund t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë, sipas një studimi të ri. Në mënyrë që të funksionojë kjo, ato duhet të konsumohen me shtesa zinku –të cilat së bashku aktivizojnë një kompleks që ngadalëson plakjen.

Sipas studiuesve nga Universiteti i Erlangen në Nuremberg dhe Auburn University në Alabama, kombinimi i përmbajtjes së zinkut mund t’ju zgjasë jetën duke u mbrojtur nga stresi oksidativ natyral – një gaz që çon në plakjen dhe sëmundjet e tjera siç mund të jetë kanceri, inflamacioni ose sëmundjet degjeneruese .

Për të analizuar efektet që ka zinku, të cilat gjenden në çokollatë, çaj apo kafe, në vetvete, polifenolët nuk mund të prishin stresin oksidativ, por kur kombinohen me zink, krijojnë një enzimë “komplekse mega” të aftë për të mbrojtur trupin nga gazi i dëmtuar të mbeturinave që ndodh si nënprodukt i qelizave, sipas studiuesve.

Komponimi që rezulton është i ngjashëm me enzimën e superoksideve të dismutazës (SOD), që gjithashtu shkatërron gazin dhe mbron trupin, sipas hulumtimit të botuar në revistën Nature Chemistry. Studimi shënon herën e parë të cilët shkencëtarët do të jenë në gjendje për të imituar efektet që mund të ketë enzima.

Përpjekjet e mëparshme duke përdorur metale të tilla si hekuri ose bakri mund të kenë pasur gjithashtu një “efekt antioksidues”, megjithatë, ato gjithashtu mund të shkaktojnë rritje të “stresit oksidativ”. Zinku është efektiv sepse është më pak toksik se sa metalet e tjera –gjë që i bën studiuesit të supozojnë se në të ardhmen mund të shtohet në ushqime të tjera në mënyrë që të “rrisë shëndetin e konsumatorit”.

Sipas zbulimeve, autori kryesor Dr Ivana Ivanoviq-Burmazoviç tha: ” A është e mundur që vera, çaji, kafja apo çokollata mund të kenë përmbajtje të tepërt të zinkut”. Megjithatë, sipas Dr Ivanoviq-Burmazoviç, do të duhej të ishte vera jo-alkoolike, pasi “çdo përmbajtje e alkoolit do të shkatërronte efektet pozitive të këtij kombinimi”.

Megjithatë, sipas hulumtimeve të mëparshme mbi përfitimet që mund të ketë konsumimi i çokollatës, tregon që kjo mund të përmirësojë kujtesën, të zvogëlojë stresin dhe t’ju bëjë më të lumtur.